Дирекциите Социално подпомагане в цялата страна имат готовност от днес да

...
Дирекциите Социално подпомагане в цялата страна имат готовност от днес да
Коментари Харесай

Започва приемът на заявления за безплатни винетки за хора с увреждания

Дирекциите " Социално подкрепяне "  в цялата страна имат подготвеност от през днешния ден да одобряват заявки за приемане на безвъзмездна електронна винетка за хората с трайни увреждания, оповестяват от Агенцията за обществено подкрепяне.

Няма смяна в изискванията за освобождение от възнаграждение на винетна такса. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане, и лица или фамилии, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат гратис една годишна винетна такса за един личен или съпружеска имуществена общественост лек автомобил с размер на мотора до 2000 куб. см и мощ до 117,64 kW /160 к.с./.
До отпечатването на новия формуляр ще се употребява настоящият пример на заявление-декларация. Документите може да се подават персонално в Държавно стопанско предприятие по сегашен адрес, по електронен път или с универсална пощенска услуга с уведомление за снабдяване - противоположна квитанция.

До 1 април 2019 година към заявките хората би трябвало да ползват - копие на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК в случаите, в които същото не е налично в Държавно стопанско предприятие, и оригинал за справка; копие на пълномощие /когато заявката се подава посредством пълномощник/; копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил - лице и тил, и оригинал за информация. 

До 1 април 2019 година, при постъпване на заявление-декларация с приложени копия от посочените документи посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път, информация за меродавност на документите ще се прави още веднъж по длъжностен път.
От 1 април 2019 година няма да се изискват копия от експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК и от свидетелството за регистрация на лекия автомобил, като инспекцията на тези документи ще се прави по длъжностен път.

Предоставените винетни стикери на хора с увреждания посредством Държавно стопанско предприятие през 2018 година са годни за период от една година, считано от датата на валидизирането им. Препоръчително е хората да ревизират периода на годност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в Държавно стопанско предприятие по сегашния си адрес към 10 дни преди приключването му. В случай, че винетният стикер е със период на годност до февруари, март и така нататък, не е належащо да се подава заявление през януари 2019 година

Предвиден е 7-дневен период за култивиране и утвърждение на документите, считано от датата на подаването им. Когато са установени пропуски в изискваните документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е тридневен. АСП ще изпраща в АПИ дневна поръчка с всички утвърдени за съответния ден. В период до края на работния ден, идващ този на изпращане на поръчката, АПИ издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година, и до края на работния ден, идващ издаването на винетките, връща в АСП информация по електронен път.
През 2018 година АСП е предоставила над 228 хиляди безвъзмездни винетки на хора с трайни увреждания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР